Staten kanske säljer Svenska Spel

I dagarna rapporterades att svenska staten kan komma att sälja sitt spelföretag Svenska Spel i och med slopandet av spelmonopolet – så vad innebär detta?

monopol spelTidigare har vi skrivit om hur man har planer på att rasera det svenska spelmonopolet, och nu börjar detta verkligen bli verklighet. Enligt källor planeras nämligen att kanske sälja det statligt ägda spelföretaget Svenska Spel. Det skriver i alla fall Göteborgs Posten som menar att det kan bli effekten av att implementera det nya licenssystemet som står under konstruktion i och med ett nytt direktiv från regeringen.

Vad står i direktivet?

Enligt direktivet som regeringen sammanfattar på sin hemsida finns en mening som tyder på att Svenska spel kan komma att säljas. Den säger nämligen att konkurrens ska ske mellan jämbördiga aktörer och fyller sedan på med att även skriva ”bör det övervägas om staten ska äga och styra spelbolag”. Men enligt civilminister Ardalan Shekarabi är detta inget unikt utan något som är naturligt när man övergår från ett monopol till att släppa in andra aktörer på marknaden vilket gör det gällande att man i samma veva överväger vilken roll som staten nu ska ha i det hela. För som ni kanske minns sedan tidigare inlägg så har ju Sverige faktiskt stått inför EU-domstolen just på grund av monopolsfrågan och statens inblandning, och nu när man tappat flera av marknadens andelar till utländska aktörer på området så kanske det är dags att man tar ett steg tillbaka helt och hållet. Vad som dock händer återstår ännu att se och enligt det nya direktivet ska allt gällande övergången till licensering av monopolet vara färdigställt fört den 31 mars år 2017 – så sen som väntar på något gott…

Kort fakta om regeringens nya utredning:

  • Utredaren – ej fastställt vem detta kommer bli ännu, men denna kommer att lämna ett förslag om den nya spelregleringen som ska innehålla förutsättningar för att skapa en spelmarknad där konsumentskyddet är högt och där det finns tydliga förutsättningar för att få bli aktör på den svenska spelmarknaden.
  • Själva regleringen – ska stänga ut aktörer utan tillstånd.
  • Statens roll – utredaren ska även fastställa vilken roll staten kommer komma att ha på den omreglerade marknaden.