Spel med tärning

Tärningen är en gammal uppfinning, som från början tillverkades av ben och som har använts till att göra förutsägelser om framtiden. Samt till att spela med, naturligtvis. Många av de spel som vi spelar idag har spelats med tärning ända sedan antiken, i vissa fall har tärningarna t.o.m. försvunnit genom passagen från dåtid till nutid.

Tärningsschack

Det finns teorier om att schack ursprungligen spelades med en eller flera tärningar. Det är i vilket fall känt att flera varianter där man använt tärning för att avgöra vilken pjäs som skulle flyttas spelades i Indien och Burma århundradena efter den västerländska tideräkningens början. Under medeltiden var detta också troligen den vanligaste formen av schack i Europa, men sedan försvann tärningen från schackspelet.

Idag existerar flera varianter av tärningsschack, med skilda regler. En version spelas på ett bräde om 10 x 10 rutor, med tio bönder och tre kungar. Här existerar inte schack och schack matt, istället gäller det att ta motståndarens tre kungar till fånga.

Backgammon

Backgammon delar många drag med schack: det spelas på ett bräde, det är ett mycket gammalt spel, och det spelas med tärning, vilket vissa spelhistoriker hävdar att schack också gjorde i början. Troligen kommer spelet ursprungligen från Mellanöstern, kanske från nuvarande Iran eller Irak. Precis som med schack finns det idag backgammonmjukvara, som i turneringar har besegrat de skickligaste mänskliga spelarna.

Tric-Trac

Kärt barn har många namn, Tric-Trac kallas också Canoga, Klackers, Zoltan Box eller High rollers. Det handlar dock alltid om ett spel där man slår två tärningar för att kunna stänga luckor som täcker nummer. En speciell ”box” med nummer krävs för spelet. Om totalpoängen blir fem kn spelaren stänga lucka fem, lucka fyra och ett eller lucka två och tre. För varje stängd lucka ges poäng, och högst poäng ges om spelaren lyckas stänga hela boxen. Detta spel kan spelas som ett hasardspel.